روش میکرونیدلینگ برای زخمهای جوش صورت در نوع پوست افراد آسیایی: یک روش درمان مؤثر با هزینه کم
در این مقاله تأثیر روش میکرونیدلینگ روی 36 بیمار (26 نفر زن و 10 نفر مرد) با زخمهای جوش صورت در بازههای ماهانه بررسی شده است. ارزیابی بهبود زخمها توسط این روش با مقایسه حالت اولیه و بعد از درمان گزارش شده است. بازه سنی بیماران از 18 تا 40 سال بوده و دارای نوع پوست 4 و 5 هستند. نتایج بعد از یک ماه 50 تا 75 درصد بهبود را نشان میدهد و برای 22 بیمار نتایج خوب و برای 4 بیمار نتایج بسیار عالی حاصل شده است.
نتیجه روش میکرونیدلینگ در نوع پوست افراد آسیایی با درمارولر یک روش ساده و ارزان با نتایج رضایتبخش و مدت زمان برگشت اثرات بسیار پایین میباشد.
زخمهای جوش صورت یک مسئله عمومی در 90% افراد بالغ و 12 تا 14 درصد افراد بزرگسال میباشد. از نظر ظاهری این زخمها به طور دائم تغییراتی در چهره انسان ایجاد میکند، به این دلیل روشهای تهاجمی و غیر تهاجمی بسیاری برای رفع این زخمها ابداع شده است. اما به دلیل اینکه برخی روشها دارای هزینه سنگینی میباشند، استفاده از آنها را جهت زخمهای ناشی از جوش مشکل ساخته است.
روش میکرونیدلینگ، روشی با تهاجم بسیار پایین، مقرون به صرفه و اثرات بالا برای درمان زخمهای جوش صورت میباشد. این روش ابتدا توسط Orentreich در سال 1995 در قالب روش سابسیژن ارائه شد. در این روش با ایجاد سوراخهای بسیار ریز در پوست باعث ایجاد کلاژنهای جدید در زیر پوست شده و باعث جوان سازی و از بین بردن زخمهای جوش صورت میشود. به همین دلیل است که از این روش به عنوان روش تولید کلاژن زیرپوستی نام برده میشود. این روش همچنین در از بین بردن جای سوختگی و درمان جای زخمهای آبله مرغان نیز استفاده میشود.
در این مقاله زخمهای جوش صورت بر اساس نوع آنها درجه بندی شده است. درجه بندی 1 تا 6 برای زخمهای خفیف، 7 تا 12 برای زخمهای متوسط و 13 تا 18 برای زخمهای شدید میباشد.
ابتدا داروی بی حسی موضعی به مدت 30/1 ساعت روی پوست بیمار اعمال شود. سپس توسط درمارولر با 192 عدد سوزن با قطر 1/0 میلیمتر و طول 5/1 میلیمتر در 8 ردیف عملیات شروع میشود.
در یک زمان مشخص درمارولر در یک ناحیه 2 در 2 سانتیمتر مربع، 16 تا 20 بار در جهتهای مختلف روی پوست غلتانده میشود. سپس محل درمان با محلول آب نمک و آیس پک به مدت 5 الی 10 دقیقه پاکسازی میشود. به بیماران پیشنهاد میشود در طول مدت درمان از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنند و ترجیحاً از نور آفتاب دور باشند.
در هر مرحله ارزیابی درمانی و عکس مربوطه مشخص شده است. نتیجه نهایی پس از یک ماه از آخرین مرحله میکرونیدلینگ ارائه شده است و نتایج بهبود با شمارههای 1 تا 4 نشان داده شده است.
درصد بهبود |
25%> |
50% - 25% |
75% - 50% |
75%< |
شماره |
1 |
2 |
3 |
4 |
در آنالیز آماری از نرم افزار SPSS استفاده شده است و تغییرات زخمها در مراحل درمان و پس از اتمام کار بررسی شده است.
نتایج :
مطالعات روی 26 نفر زن و 10 نفر مرد در رنج سنی 18 تا 40 سال بررسی شده است. مطالعات کامل شده روی 30 نفر از بیماران انجام شده است. 14 نفر از بیماران دارای نوع پوستی 4 و 16 نفر دارای نوع پوستی 5 میباشند. شدت زخمهای جوش قبل از عملیات میکرونیدلینگ در رنج 12/3 ± 73/11 (رنج 7 تا 17) میباشد. در واقع شدت زخمهای این بیماران در حد متوسط و شدید بوده است. بعد از 5 ماه نتایج بهبود زخمها حاکی از آن است که شدت زخمها به رنج 71/2 ± 5/6 (رنج 3 تا 12) کاهش پیدا کرده است.
عکس بیماران در ابتدا و انتهای میکرونیدلینگ که بهبود عملکرد این روش را نشان میدهد
درجه زخمها در ابتدا و انتهای میکرونیدلینگ به تفکیک هر بیمار
شکل زیر درصد بهبود بیماران بر اساس روش میکرونیدلینگ را نشان میدهد که با توجه به اطلاعات به دست آمده 3/13% پاسخ بسیار عالی، 6/66% پاسخ خوب و 20% پاسخ ضعیفی داشته است.
درصد بهبود زخم بیماران بر اساس روش میکرونیدلینگ
درصد پاسخدهی روش میکرونیدلینگ
اثرات جانبی روی 40 درصد از بیماران مشاهده میشود که طبیعی بوده و بعد از 2 تا 3 روز رفع میشود. بیشتر اثرات جانبی تنها درد ناشی از روش میکرونیدلینگ بوده و بعضاً اثرات رنگدانهها نیز قابل توجه بوده است.
بررسی نتایج
روش میکرونیدلینگ با درمارولر ابتدا برای جوان سازی پوست و سپس برای درمان چین و چروک استفاده شد. بعدها از میکرونیدلینگ در درمان زخمهای مختلف جوش صورت استفاده شد. در طول سالهای اخیر از میکرونیدلینگ به عنوان یک روش بسیار مشهور برای درمان زخمهای جوش صورت استفاده میشود. تکنیک میکرونیدلینگ توسط سوزنهای بسیار ریز سوراخهای در زیر پوست ایجاد کرده و باعث جایگزینی کلاژنهای جدید به جای کلاژنهای قدیمی میگردد. یک درمارولر استاندارد برای تکنیک میکرونیدلینگ استفاده از یک درمارولر با 192 سوزن که در 8 ردیف روی رولر نشانده شده است، میباشد. اندازه سوزنهای درمارولر از 5/0 تا 5/2 میلیمتر متفاوت بوده و قطر سوزنهای 1/0 میلیمتر میباشد.
در این مطالعات، بهبودهای قابل توجهی در شدت زخمها در انتهای عملیات مشاهده شده است و این بهبود عملکرد در هر دو جنس مرد و زن مشابه است. تمام شدتها و انواع زخمهای جوش صورت آتروفیک (دارای فرورفتگی) توسط روش میکرونیدلینگ بهبود بسیار خوبی داشته است. نتایج حاکی از آن است که شدت زخمها در 2/72% بیماران دو درجه و 7/16% بیماران یک درجه کاهش پیدا کرده است.
پس از انجام روش میکرونیدلینگ، 40% بیماران احساس درد خفیفی داشتهاند که پس از 2 الی 3 روز از بین خواهد رفت. در روش میکرونیدلینگ هیچ گونه عفونتی پس از انجام عملیات به وجود نخواهد آمد. همچنین در طول بهبهود زخمها مصرف هرگونه آنتی بیوتیک توصیه نمیشود. ولی برای بعد از انجام روش میکرونیدلینگ مراقبت در برابر نور آفتاب به شدت توصیه میشود. در بعضی مواقع اثرات Tram-trek نیز در بعضی از موارد پس از انجام روش میکرونیدلینگ پیش میآید که تصویر آن در شکل زیر آمده است و در مطالعات این مقاله حدود 5% از بیماران دچار این عارضه جانبی شدهاند.
عوارض جانبی Tram-Trek
در نهایت، نتایج حاصله از روش میکرونیدلینگ بسیار رضایت بخش بوده و زمان بهبود سریعتری را برای ما فراهم میکند. روش میکرونیدلینگ یک روش بسیار ساده در درمان جای زخمهای جوش صورت میباشد.