هنگام ارزیابی بیمار برای لایه برداری، باید شرح حال دقیق و کاملی از بیمار گرفته شود. در مورد سابقه عفونتهای ویروسی، مشکلات نقص ایمنی، تشکیل کلوئید، سابقه Xray، مصرف نیکوتین و... سوال پرسیده شود.
بیماران با سابقه عفونت مکرر HSV (بیش از 1 مورد در هر 6 ماه) خصوصا در لایه برداری متوسط تا عمیق باید به صورت پروفیلاکسی تحت درمان قرار گیرند تا از شیوع تبخال در طول فرآیند لایه برداری و بهبودی بعد از آن جلوگیری شود.از 7 تا 14 روز پیش از شروع لایه برداری بهتر است والاسیکلویر 500mg دوبار در روز مصرف شود.در صورت شک به HSV یا VZV حتی میتوان این دوز را به 6g در روز رساند (Valaciclovir 1000mg TDS). بیمارانی که مشکلات نقص ایمنی دارند بهتر است برایشان لایه برداری عمیق تا متوسط انجام نشود چرا که وضعیت نقص ایمنی این افراد بهبود زخم را به تاخیر میاندازد.
یکی از اصلیترین نگرانیها در مورد لایه برداری پوست بیمارانی است که به تازگی درمان ایزوترتینوئین را تکمیل کردهاند. توصیه مرسوم به فاصله زمانی 6-12 ماه است اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد که لایه برداری و لیزر بعد از 3 ماه پس از اتمام دارو بیخطر است. البته بهتر است شرایط بیمار دقیق سنجیده شود. اما در مورد لیفت صورت یا لیفت ابرو برای جلوگیری از به وجود آمدن عوارض توصیه میشود 6-12 ماه بعد از عمل لیفت، لایه برداری انجام شود.
مصرف نیکوتین باعث کاهش خونرسانی به پوست و تاخیر در بهبود و افزایش خطر اسکار میشود.
پزشک همچنین باید یک معاینه فیزیکی انجام دهد و به نوع پوست و درجه آسیب ناشی از نور بیمار توجه ویژه ای داشته باشد. نوع پوست را می توان با استفاده از سیستم طبقه بندی پوست Obagi طبقه بندی کرد. این سیستم طبقه بندی پوست می تواند برای ارزیابی عینی پوست بیمار استفاده شود و ابزار مهمی برای انتخاب لایه برداری مناسب است. این سیستم طبقهبندی اطلاعات بیشتری نسبت به نوع پوست سنتی فیتزپاتریک یا Glogau در خود جای داده است. این پنج ارزیابی عبارتند از :
بیماران با پوست روشن نسبت به بیماران با پوست تیرهتر کمتر دچار هایپرپیگمانتاسیون (hyperpigmentation) میشوند. این درحالی است که بیمارانی که رنگدانههای پوستی پایدارتری دارند در خطر کمتری برای PIH قرار دارند. برای جلوگیری از این PIH بهتر است دوره طولانیتری را برای مراقبت و آمادهسازی برای لایه برداری انجام دهیم. هایپوپیگمانتاسیون نیز با رنگ پوست مرتبط است.
باید به کیفیت چربی پوست نیز توجه داشت. چربی مانعی برای نفوذ محلول لایه بردار است. به علاوه در صورت عدم کنترل چربی خطر افزایش عود و شعلهور شدن آکنه پس از پروسه لایه برداری بیشتر میشود. برای نفوذ مواد لایه بردار به عمق دلخواه در پوست بسیار چرب ممکن است به چربی زدایی اضافه نیاز باشد. در صورتی که لایه برداری عمق متوسط یا عمیق مد نظر ما باشد ممکن است پیش از لایه برداری به چند ماه ایزوترتینوئین سیستمیک نیاز باشد.
بیماران با پوست نازک در زمان لایه برداری خصوصا لایه برداری متوسط تا عمیق به دلیل کم بودن ساختارهای آدنکس برای اپیتلیالسازی مجدد در معرض خطر هستند. اما اگر لایه برداری برای این نوع پوست به خوبی انجام شود نسبت به پوستهای ضخیمتر جوابدهی بهتری دارد. چرا که برای لایه برداری مناسب و دستیابی به تحریک ساخت کلاژن و الاستین صرفا به یک لایه برداری با عمق متوسط نیاز است. این درحالی است که بیمارانی که پوست ضخیمتری دارند برای لایه برداری پوست با عمق مناسب نیاز به پروسه تهاجمیتری دارند.
شل بودن پوست را باید از شلی عضلانی تشخیص داد. شلی عضلانی به مداخله جراحی برای کمک به تعلیق مجدد بافت پتوز نیاز دارد. با این حال، شلی پوست با بازسازی مکرر سطح درم پاپیلاری بهبود مییابد. چرا که با این بازسازی باعث افزایش کلاژن و الاستین و فیبریلهای DEJ میشود و این افزایش مواد موجود در درم باعث سفت شدن پوست میشود.
با افزایش سن برجستگی بین درم و اپیدرم (Rete pegs) صافتر میشود و مقدار فیبریلهای DEJ نیز کاهش مییابد. در این شرایط پوست شکنندهتر میشود. این بیماران معمولا پوستشان به سادگی کبود میشود و زخمهایشان نیز با تاخیر خوب میشود. این علائم با افزایش سن، مصرف طولانی مدت پردنیزولون و داروهای رقیق کننده خون بدتر میشوند. لایه برداری مکرر در سطح درم پاپیلاری میتواند به کاهش این شکنندگی پوست کمک کند.
اگرچه ممکن است لایه برداری بسیار سطحی ناکارآمد به نظر برسد اما همین لایه برداری با بهبود بافت پوست از طریق حذف بایه شاخی، القای تولید دوباره لایه شاخی، افزایش ضخامت لایه گرانولار، بهبود ملاسمای اپیدرم و پاک کردن یک سری از لکههای خورشیدی از طریق لایه برداری بسیار سطحی امکان پذیر است. در لایه برداری بسیار سطحی PIH شایع نیست چرا که در طول این پروسه حداقل التهاب ایجاد میشود.
این لایه برداری برای درمان کراتوزهای اکتنیک ( actinic keratoses)، ملاسما اپیدرمی، لکههای خورشیدی و رشد و ترمیم اپیدرم از لایه بردارهای بسیار سطحی موثرتر هستند. در این لایه برداری در طول دوره ترمیم (حدودا چند روز بعد) پوست دچار اریتم و پوسته پوسته ریزی میشود که با آماده سازی پوست پیش از لایه برداری میتوان این عوارض را به حداقل رساند. بر خلاف لایه بردار پیشین در بیمارانی که در معرض خطر PIH هستند باید به شدت احتیاط کرد.
در این لایه برداری مواد لایه بردار به عمق درم پاپیلاری نیز نفوذ میکنند، به همین سبب دوره بهبودی در این لایه برداری نسبت به لایه برداریهای پیشین مقداری طولانیتر است. با افزایش زمان بهبودی خطر عوارض مثل اسکار، هایپرپیگمانتاسیون (hyperpigmentation) و PIH بیشتر میشود. با این حال مزیتهای این عمق از لایه برداری شامل سفک کردن پوست، محدود کردن منافذ، کاهش آسیبهای ناشی از نور خورشید، و بهبود رنگدانهها این عمق از لایه برداری را به یکی از مهمترین لایه برداری ها تبدیل کرده.
برای بیمارانی که اسکار عمیق دارند این لایه برداری مناسب است. این لایه برداری قابل مقایسه با لیزر CO2 است. به دلیل عمق نفوذ به درم مشبک، امکان تغییر بافت، هایپوپیگمانتاسیون دائمی (Hyperpigmentation) و جای زخم این لایه برداری مستعد عوارض بسیار زیادی است. به علاوه اینکه زمان بهبودی در این عمق از لایه برداری بین 10-14 روز است و به تبع آن آسیبپذیری پوست را بیشتر میکند.