آکنه ولگاریس یک بیماری التهابی بسیار شایع با شیوع مادام العمر نزدیک به 80 درصد است. آکنه با افسردگی، اضطراب و اعتماد به نفس پایین مرتبط است. آکنه درمان نشده یا بد مدیریت شده اغلب اثرات عمده ای بر کیفیت زندگی بیمار دارد و هزینه های اجتماعی-اقتصادی و مراقبت های بهداشتی مرتبط دارد. این امر بر اهمیت یک رویکرد موثر و مقرون به صرفه برای درمان آکنه تاکید می کند.
شناخت پاتوژنز چند عاملی آکنه برای تدوین یک برنامه درمانی ضروری است. روشهای متفاوتی نیز برای درمان آکنه وجود دارد مثل کاهش سبوم، کاهش چسبندگی بین سلولهای لایه شاخی، کاهش تعداد باکتریها با آنتی بیوتیک، درمان مشکلات هورمونی و... . درمان آکنه نیز به صورت مرحلهای انجام میشود، برای آکنههای خفیف از آنتیبیوتیکهای موضعی و رتینوئیدهای خفیف استفاده میشود و برای موارد شدیدتر درمانهای هجومیتر. لایه برداری شیمیایی یک روش درمانی کمکی موثر و قابل تحمل و اقصادی برای آکنه و اسکار ناشی از آن است. یک روش کم هزینه و قابل اعتماد با عوارض جانبی کنترل شده است که در موارد آکنه شدید بهتر است بعد از پایان دوره دارویی استفاده شود.
به طور کلی، لایه برداری شیمیایی با ایجاد آسیب پوستی کنترل شده و تقویت بازسازی پوست و اپیدرم عمل می کند. این مکانیسم عمل لایه بردارهای شیمیایی را برای درمان آکنه فعال و اسکار ناشی از آن مناسب میکند. بسیاری از لایه بردارهای شیمیایی دارای اثرات کراتولیتیک و کومدولیتیک هستند که خصوصا برای آکنه کومدونال غیر التهابی مفید است. لایه برداری شیمیایی به کم کردن اندازه منافذ نیز کمک میکند و با آسیب کنترل شدهای که به پوست وارد میکند جذب سایر داروهای موضعی آکنه را نیز افزایش میدهد. اگرچه لایه برداری شیمیایی یک روش کمکی عالی در درمان آکنه های کمدونال و التهابی خفیف و متوسط است، اما لایه برداری شیمیایی برای درمان آکنه التهابی شدید یا ندولوسیستیک مناسب نیست. آکنه التهابی یا ندولوسیستیک شدید ابتدا باید قبل از شروع رژیم لایه برداری با سایر داروها بهبود یابد.
عمق لایه برداری به نوع ماده لایه بردار و غلظت استفاده شده، تکنیک آماده سازی پوست و زمان تماس پوست بستگی دارد. لایه برداری شیمیایی سطحی باعث ایجاد آسیب پوستی کنترل شده که عمدتاً به اپیدرم محدود می شود و عمق نفوذ آنها حداقل نارحتی را برای بیمار به وجود میآورد. اسید سالیسیلیک (SA) (5٪ - 30٪) و اسید گلیکولیک (GA) (20٪ - 70٪) رایج ترین داروهای مورد استفاده برای درمان آکنه کمدونال خفیف تا متوسط و آکنه التهابی هستند. سایر عوامل مورد استفاده در لایه برداری شیمیایی عبارتند از: اسید لاکتیک (LA)، اسید ماندلیک (MA)، اسید تری کلرواستیک (TCA) و محلول جسنر (JS).
اسید سالیسیلیک (Salicylic Acid)
SA (سالیسیلیک اسید) یک بتا هیدروکسی اسید است که معمولا برای درمان آکنه ولگاریس استفاده میشود. خواص کراتولیتیک و کومدولیتیک قوی آن، آن را به ویژه برای درمان آکنه مناسب میکند. این اسید به خاطر خاصیت چربی دوستی مناسب لایه برداری لایه سطحی و کاهش سبوم موجود در پوست است در افراد مستعد آکنه است. این اسید باعث کاهش تعداد ضایعات التهابی و غیر التهابی در بیماران مبتلا به آکنه فعال می شود. برای لایه برداری با این اسید ، رایجترین غلظت مورد استفاده برای درمان آکنه 30% SA است که هر 2 تا 4 هفته (بسته به نظر پزشک) برای مجموع سه تا شش جلسه روی پوست اعمال می شود. در صورتی که از غلظتهای کمتری استفاده شود نیاز است که تعداد جلسات بیشتر شود. دوره نقاهت این لایه برداری بین یک تا سه روز است و ترمیم کامل پوست بین یک هفته تا حداکثر 10 روز به پایان میرسد. لایه برداری با SA حتی در بیماران با پوست تیره نیز به خاطر سطحی بودن آن بسیار ایمن است.
اسید گلیکولیک (Glycolic Acid)
این اسید به طور خاص چسبندگی بین سلولهای لایه شاخی اپیدرم را کاهش میدهد به علاوه دارای اثرات ضد باکتریایی در برابر P.acnes نیز دارد. برخلاف سالیسیلیک اسید، اسید گلیکولیک GA نیاز به خنثی سازی با یک محلول قلیایی برای متوقف کردن اثرات لایه برداری دارد. معمولا برای استفاده از این اسید در لایه برداری از غلظت GA 30-50% به مدت 3-5 دقیقه به مدت هر دو هفته یک بار برای سه تا شش جلسه استفاده میشود. غلظت بالاتر ریسک به وجود آمدن عوارض را دارد. البته به طور معمول عوارض آن محدود به سوزشی گذرا است به طوری که حتی برای بیماران باردار هم قابل استفاده است.
تری کلرواستیک اسید (Trichloroacetic Acid)
TCA یک ترکیب غیر آلی کریستالی است که از طریق دناتوره کردن پروتئینهای اپیدرمی باعث آسیب کنترل شده پوستی میشود. این ماده در غلظتهای بالاتر برای جوانسازی استفاده میشود و در غلظت TCA 25% به مدت 4 جلسه با فاصله 2 هفته بین جلسات کارایی مشابه اسید سالیسیلیک را برای درمان آکنه دارد. استفاده از این ماده خصوصا در غلظتهای بالا برای افرادی که پوست تیره دارند میتواند بالقوه باعث مشکلات رنگدانهای مثل هایپرپیگمانتاسیون شود پس بهتر است که در هنگام استفاده از این اسید موارد احتیاط رعایت شود.
محلول جسنر (Jessner’s Solution)
JS یک محلول لایه بردار است که از ترکیب سه ماده (14% SA, 14% resorcinol, and 14% LA in 95% ethanol) تشکیل شده. این محلول معمولا برای افزایش نفوذ و اثر بخشی بیشتر لایه برداری عمق متوسط استفاده میشود اما برای درمان آکنه ولگاریس به تنهایی میتواند استفاده شود. این محلول به خوبی تحمل میشود و عوارض زیادی ندارد، به طور مثال مشکلات رنگدانهای بسیار نادر است. این محلول هر دو هفته برای سه تا شش جلسه استفاده میشود. در مواردی که بیمار به ریزورسینول آلرژی دارد از یک محلول اصلاح شده استفاده میشود به طور جایگرین از اسید سیتریک 8% استفاده میشود.
اسید لاکتیک (Lactic Acid)
LA یک آلفاهیدروکسی اسید (AHA) است که در ترکیب با سایر عوامل لایه بردار برای درمان آکنه استفاده میشود. این اسید چسبندگی بین سلولهای لایه شاخی (کراتینوسیتها) را کاهش میدهد، به علاوه اثرات مرطوب کنندگی نیز روی پوست دارد و این خاصیت یک امتیاز در درمان آکنه است چرا که اثرات سایر محصولات شد آکنه با خشک کردن پوست همراه است. این اسید خواص سرکوب کننده تیروزیناز و مهارکنندگی ملانوژنز را نیز دارد، به همین دلیل اضافه کردن آن به درمان آکنه به روشن کردن پوست نیز کمک میکند و خطر هایپرپیگمانتاسیون را کاهش میدهد ((300 μg/mL. این ماده به تنهایی برای درمان آکنه استفاده نمیشود اما در غلظتهای بالا میتواند برای آکنههای سطحی سودمند باشد.
اسید پیروویک (Pyruvic Acid)
پیروویک اسید (PA) یک آلفا کتواسید است که برای لایه برداری سطحی استفاده می شود. با خواص کراتولیتیک، ضد باکتریایی و سبوستاتیک، PA همچنین می تواند برای آکنه ولگاریس فعال استفاده شود. این اسید بهتر است به مدت 3-5 دقیقه روی پوست باشد و هر دوهفته از غلظت 50% درصد آن برای 5 جلسه استفاده شود. عوارض این اسید نیز بسیار کم است اما در استفاده از آن باید از خنثی کننده استفاده کرد.
آگاهی از عوارض بالقوه و ملاحظات لازم برای لایه برداری به اندازه خود لایه برداری اهمیت دارد. مثلا لایه برداری به عنوان درمان کمکی برای درمان آکنه برای افرادی که آکنه کیستیک یا التهابی شدید دارند توصیه نمیشود چرا که میتواند باعث افزایش شدت آکنه شود.
در مورد پوست نواحی گردن و سینه محققان هشدار میدهند که با توجه به اینکه ظرفیت بازسازی پوست در این نواحی به اندازه پوست صورت نیست بهتر است در لایه برداری خصوصا لایه برداری عمیق تا متوسط احتیاط لازم انجام شود.
به علاوه تعدای از داروهایی که بیماران مبتلا به آکنه مصرف میکنند مثل داکسی سایکلین میتواند عوارض حساس کنندگی پوست به نور داشته باشد. به همین خاطر مهم است که بیمار اولا داروهای خود را تحت نظر پزشک قطع کرده و بعد از اتمام نیمه عمر داروها لایه برداری شروع شود.
پزشکان هنگام استفاده از لایه برداری شیمیایی به عنوان درمان کمکی برای آکنه باید از چندین عارضه جانبی بالقوه و ملاحظات ویژه آگاه باشند. اولاً، لایه برداری برای افرادی که آکنه یولوکیستیک شدید التهابی یا نود دارند توصیه نمی شود. لایه برداری شیمیایی برای این بیماران مفید نیست زیرا می تواند باعث تشدید آکنه شود. اگرچه لایه برداری شیمیایی در درمان آکنه التهابی خفیف تا متوسط اثربخشی ثابت شده است، اما به ویژه در درمان آکنه های کمدونال و غیر التهابی مفید است. اغلب بیماران مبتلا به آکنه صورت، مشکلاتی با آکنه در قفسه سینه و/یا پشت خود دارند. همچنین ممکن است از لایه برداری شیمیایی سطحی روی صورت در نواحی مانند گردن، سینه و پشت استفاده شود. با این حال، نویسندگان در مورد استفاده از لایه برداری با عمق متوسط یا عمیق هشدار می دهند، زیرا ظرفیت بازسازی در این نواحی معادل پوست صورت نیست و احتمال بروز عوارض بیشتر است. نویسندگان استفاده از لایهبرداریهای فوقالعاده را برای درمان آکنه روی گردن، سینه و پشت در افراد با انواع پوست پیشنهاد میکنند. بسیاری از بیماران مبتلا به آکنه داروهایی مصرف می کنند که باید قبل از درمان اولیه با لایه برداری شیمیایی در نظر گرفته شوند. داکسی سایکلین یک آنتی بیوتیک خوراکی رایج با خواص ضد التهابی است که در بیماران مبتلا به آکنه ولگاریس استفاده می شود. اثر حساس کننده به نور داکسی سایکلین بر اهمیت محافظت دقیق از عکس قبل و بعد از لایه برداری برای به حداقل رساندن خطر عوارض جانبی بالقوه - به ویژه هیپرپیگمانتاسیون التهابی پس از آن تاکید می کند. برای بسیاری از زنان بالغ مبتلا به آکنه دورهای، میتوان از داروهای ضد بارداری خوراکی و/یا اسپیرونو لاکتون در کنار لایهبرداریهای شیمیایی متناوب برای کنترل علائم استفاده کرد. ترتینوئین موضعی و سایر رتینوئیدها می توانند اثرات لایه برداری شیمیایی را در صورت استفاده شبانه به مدت 6 هفته قبل از عمل افزایش دهند. ما بیمارانی را داریم که رتینوئید خود را حداقل 48 ساعت قبل از لایه برداری قطع می کنند تا خطر بدرنگی و اسکار مربوط به افزایش نفوذ محلول لایه بردار را محدود کنند. بیمارانی که پوست تیره تر دارند 7 روز قبل از عمل رتینوئید خود را متوقف می کنند. هنگام استفاده از ایزوترتینوئین خوراکی برای درمان آکنه، از نظر تئوری کوچک شدن واحد پیلوسبا سئوس می تواند بازسازی و بهبودی را پس از لایه برداری شیمیایی مختل کند. از نظر تاریخی، یک توصیه کلی این بود که از هر گونه مداخله رویه ای مانند لایه برداری شیمیایی به مدت 6 تا 12 ماه پس از اتمام ایزوترتینوئین خودداری کنید. با این حال، یک بررسی سیستمیک اخیر و توصیه اجماع به این نتیجه رسید که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد لایه برداری باید به تأخیر بیفتد و انجام لایه برداری سطحی در بیمارانی که ایزوترتینوئین مصرف می کنند احتمالاً بی خطر است. در نهایت، در بیماران مبتلا به عفونت های ویروسی پس سیمپلکس (HSV) صورت فعال لایه برداری نکنید. در بیماران مبتلا به شیوع مکرر HSV، داروهای ضد ویروسی پیشگیرانه باید به مدت 1 هفته از روز لایه برداری شروع شود.
نتیجه گیری
لایه برداری شیمیایی یک درمان کمکی موثر، ایمن و کم هزینه برای بیماران مبتلا به آکنه ولگاریس است. ویژگیهای منحصر به فرد لایهبردارهای شیمیایی آنها را برای مقابله با مکانیسمهای بیماریزایی زمینهای آکنه ولگاریس مناسب میسازد. توانایی آنها در افزایش اثر داروهای موضعی آکنه ممکن است به بیماران اجازه دهد تا از اثرات نامطلوب مرتبط با داروهای سیستمیک آکنه اجتناب کنند و در واقع می تواند به کاهش هزینه درمان آکنه بر سیستم مراقبت های بهداشتی کمک کند. پزشکان باید با استفاده از لایه بردارهای شیمیایی به عنوان درمان کمکی برای آکنه آشنا شوند تا بتوانند گزینه ای کم خطر، موثر و مقرون به صرفه را برای دستیابی به پوستی شفاف به بیماران خود ارائه دهند.