لیزر موهای زائد امروزه به یکی از محبوب تین روش ها برای از بین بردن لیزر موهای زائد تبدیل شده و مانند هر پروسیجر پزشکی دیگری این روش نیز عوارض خود را دارد. به تبع این موضوع درمان سوختگی با لیزر هم سوال بسیاری از کسانی است که برای رهایی از موهای خود از لیزر موهای زائد استفاده می کنند.
ابتدا به چرایی سوختگی با لیزر و بررسی دقیق انواع این سوختگی ها می پردازیم سپس به درمان سوختگی با لیزر اشاره خواهیم کرد.
در این مقاله به ترتیب موارد زیر بررسی می شوند:
لیزر موهای زائد با هدف قرار دادن ملانین (رنگدانه های پوست و مو) عمل می کند و منطقی است که این روش برای موهای زرد، بلوند، سفید یا موهای قرمز عملکرد متفاوتی داشته باشد. در ادامه به دلایل احتمالی درمان سوختگی با لیزر می پردازیم و بعد از آن به درمان سوختگی با لیزر اشاره می کنیم.
یکی از اصلی ترین دلایل سوختگی با لیزر تماس طولانی مدت لیزر با پوست و عدم وجود یک خنک کننده مناسب است. دستگاه لیزر در این سوختگی ها بسیار موثر است و دستگاه های جدیدتر با کولینگ های بهتر در رفع این مشکل بسیار بهتر و کارآمدتر هستند.
یکی دیگر از این موارد ژل هایی است که برای خنک کردن روی پوست می گذارند تا پوست خنک شود و اگر این ژل ها روی پوست خشک شود خود می تواند باعث تشدید سوختگی شود
پوست سالم در برابر نور خورشید (به طور کلی نور) یک واکنش دفاعی دارد. به این شکل که سلول های ملانوسیت طی یک سری واکنش های شیمیایی ملانین (رنگدانه پوست) را تولید می کنند و به کمک سایر سلول های لایه درم این ملانین را در سطح پوست پخش می کنند و پوست تیره تر می شود. در هنگام لیزر موهای زائد این انرژی گرمایی جذب فولیکول مو می شود به سبب اینکه ملانین موجود در مو بیشتر از پوست است اما اگر پوست تیره باشد (ملانین موجود در آن زیاد باشد) این انرژی گرمایی ممکن است از از فولیکول منحرف شود و مقداری از آن در خود پوست تجمع یابد و این تجمع انرژی گرمایی سبب آسیب دیدن پوست می شود. این آسیب می تواند به شکل سوختگی، تاول، یا تغییر رنگ جزئی باشد که در ادامه مقداری به درمان آنها می پردازیم.
در مقاله چه کسانی نباید لیزر مو های زائد انجام دهند به طور کامل به ذکر داروهایی که پوست بدن را به نور حساس می کنند پرداخته شده
در مقاله چه کسانی نباید لیزر مو های زائد انجام دهند به طور کامل به موارد منع لیزر مو های زائد پرداخته شده
لیزر موهای زائد با گرم کردن، فولیکول های مو را از بین می برد و اگر تکنسین به سبب عدم مهارت نتواند به خوبی از دستگاه استفاده کند امکان آسیب به پوست وجود دارد.
در مواردی با توجه به نوع و رنگ پوست ممکن است نیاز باشد از دستگاه خاصی با انرژی خاصی برای لیزر استفاده شود و اگر برای نوع پوست دستگاه مناسب استفاده نشود ریسک این آسیب ها بیشتر می شود.
در مقاله چه کسانی نباید لیزر مو های زائد انجام دهند به طور کامل به این موضوع پرداخته شده است
بهترین روش برای جلوگیری از سوختگی و درمان سوختگی بعد از لیزر موهای زائد دوری کردن از موارد و عللی است که پیش تر ذکر شد که مهم ترین آن ها
بنا به تحقیق محققان این رشته سوختگی در نقاطی که دارای پوست نازک تری هستند و یا تیره تر هستند بیشتر است. این نواحی بیشتر شامل صورت، گردن، زیر بغل و بیکینی هستند. مهم ترین راه برای درمان سوختگی بعد از لیزر موهای زائد پیشگیری و جلوگیری از این سوختگی ها است و تنظیم انرژی این دستگاها و مراجعه به مراکزی است که اپراتورهای آموزش دیده و مجربی به این موضوع کمک می کند.
این سوختگی معمولا از نوع سوختگی درجه اول است و از یک قرمزی خفیف پوست تا تاول های پوستی متورم متفاوت است. علائم سوختگی معمولا در چند ساعت اول ظاهر می شود و در روزهای اول نیز رو به بدتر شدن پیش می رود. در این موارد حتما باید به پزشک خود در مرکز زیبایی رجوع کنید تا از مشورت پزشک خود استفاده کنید و در مواردی که امکان ارجاع پزشک وجود ندارد با دادن اطلاعاتی مثل وسعت سوختگی و درگیری عمق لایه های درگیر به پزشک خود دستورات لازم برای درمان سوختگی بعد از لیزر موهای زائد را به کار ببندید.
به خاطر داشته باشید در صورت وجود علائم زیر به سوختگی شک کنید.
در درمان سوختگی با لیزر موهای زائد باید هم از موارد ضد میکروبی (آنتی بیوتیک ها و ضد قارچ ها) و هم از ترمیم کننده های پوستی استفاده کنیم. در مواردی که تاول وجود دارد یا اینکه سوختگی لایه های زیرین پوست را درگیر کرده در صورت صلاحدید پزشک حتی باید از پانسمان های مرطوب نیز استفاده کرد. ولی ابتدا باید سوختگی و درجات آنرا بشناسیم سپس به درمان سوختگی با لیزر آن بپردازیم.
عمق آسیب در سوختگی درجه اول درگیری اپیدرم پوست است و ناحیه آسیب دیده قرمز رنگ و نسبتا دردناک است. از علائم سوختگی درجه اول سفید شدن رنگ پوست بعد از فشار دادن ناحیه قرمزرنگ است که نشان دهنده خون رسانی سالم و کافی می باشد.
سایر علائم این سوختگی شامل:
به عنوان نمونه کرم های زیر بیشترین محبوبیت را در بین استفاده کنندگان این کرم های ترمیم کننده دارد.
این نوع سوختگی به لایه درم می رسد اما از آن عبور نمی کند. قرمزی پوست به همراه تاول های حاوی پروتئینی از تظاهرات این سوختگی است و با فشار در سطح پوست همچنان مانند سوختگی درجه اول سفیدی (balanching) ظاهر می شود به علاوه درد بسیار شدیدی نیز در این ناحیه وجود دارد و اعصاب پوست بیمار هنوز آسیب ندیده اند. سوختگی عمیق تری در انواع درجه دوم وجود دارد که خارج از مطالب مربوط به این مقاله است. احتمال به وجود آمدن جای زخم (اسکاریا scar) در طی 24 تا 48 ساعت بعد از سوختگی وجود دارد. در مراقبت های اولیه بعد از سوختگی توصیه می شود ابتدا فرایند سوختگی متوقف شود که با توجه به اینکه مقاله ما راجع به سوختگی با لیزر موهای زائد است ادامه فرایند لیزر کردن مو متوقف شود یا اینکه انرژی دستگاه دوباره چک شود و یا سیستم کولینگ دوباره راه اندازی شود.
در درمان سوختگی با لیزر در سوختگی های درجه دوم نیز مگر در موارد خاص (موارد ذکر شده در پایین) که نیاز به دخالت پزشک است روند درمان همین مواردی است که در سوختگی درجه اول بیان شد
به خاطر داشته باشید که در موارد زیر بهتر است برای بررسی بیشتر به مرکز درمانی مراجعه کنید.
اگر سوختگی بعد از لیزر سوختگی درجه اول باشد در درمان آن موارد زیر را بهتر است رعایت کنید.