فولیکولیت یکی از مشکلاتی پوستی است برای خیلی ها پیش می آید و در غالب موارد خود به خود خوب می شود و البته در برخی موارد بهتر است که به برای معاینه و مشورت به پزشک نیز مراجعه شود. در ادامه این مقاله به توضیحاتی راجع به فولیکولیت ، نشانه ها و درمان آن می پردازیم.
در لایه درم پوست قرار دارد . به بیان ساده فولیکول ها یک سری حفره هایی هستند که ریشه موها را احاطه می کنند. هرجایی از بدن که مو داشته باشد و به تبع آن فولیکول نیز دارد و مستعد به وجود آمدن فولیکولیت است. فولیکلولیت را بیشتر در نایحه در ران ها و باسن و گردن و زیر بغل می بینید. معمولا در جاهایی که اصطکاک زیاد است یا مثلا در زیر بغل زمانی که موی زیر بغل را با تیغ شیو می کنید یا حتی گاهی بعد از استفاده از وان آب گرم. فولیکولیت ها به صورت برآمدگی های کوچیک در روی پوست به شکل جوش ظاهر می شوند. این التهاب فولیکول پوست می تواند مزمن باشد یا به حاد باشد و مدت کوتاهی مثلا دوهفته ادامه یابند. فولیکولیت به طور کلی شایع است و در افرادی که اضافه وزن دارند احتمال اینکه فولیکولیت را تجربه کنند بیشتر است.
اگر بخواهیم فویکولیت را تشخیص بدهیم که در پی درمان آن باشیم باید اول آن را بشناسیم. موارد زیر علائم فولیکولیت است:
فولیکولیت باعث ایجاد برجستگیهایی روی سطح پوست میشود. رنگ این ضایعات میتواند قرمز، سفید یا زرد رنگ باشد و ممکن است با درد، خارش، ورم و چرک همراه باشد.
میتواند مشابه جوشهای سرسفید یا جوشهای کوچک قرمز التهابی باشد.
حتی گاهی در همراهی با چرک میتواند مشابه پوسچولها باشد.
باکتری های استاف (انواعی از میکروب ها که معمولا روی پوست افراد سالم هم یافت می شود و در بیشتر مواقع حتی مشکلی را نیز به وجود نمی آورد) و قارچ ها از عوامل به وجود آورنده فولیکولیت هستند. این باکتری ها و قارچ ها یا به طور معمول روی پوست سالم شما هستند یا از راه هایی مثل تماس بدن با فردی که عفونت دارد یا وسایل شخصی مثل صابون و حوله شخصی و سایر موارد به این میکروارگانسیم-ها آلوده شوید.
سایر عوامل کمک کننده به افزایش احتمال ایجاد این فولیکولیت ها :
اول باید به این سه سوال پاسخ دهیم:
پزشک معالج با پرسیدن این سه سوال و معاینه (و گاهی اوقات نمونه برداری) می تواند فولیکولیت را تشخیص دهد و برای آن درمان مناسبی به شما توصیه کند.
بهترین راه درمان ، جلوگیری است و بهترین راه جلوگیری از فولیکولیت پرهیز از مواردی است که باعث به وجود آمدن فولیکولیت می شود:
در اکثر موارد فولیکول ها خود به خود بعد از کمتر شدن التهاب (التهاب به خاطر اصطکاک یا شیو کردن یا لیزر یا ...) از بین می رود. در مواردی نیزاین التهابات دردناک می شوند یا نیاز به دخالت پزشک دارند، پزشک معالچ ممکن است از آنتی بیوتیک های موضعی استفاده کند یا ضد دردها مثل ژلوفن یا استامینوفن. یکی دیگر از مواردی که در درمان فولیکولیت بهتر است رعایت شود در طول درمان اجازه دهید موهای شما رشد کند و از کندن یا شیو کردن آن ها بپرهیزید. باز هم بهتر است اشاره کنیم که در اکثر موارد این فولیکولیت ها خودبه خود درمان می شود و مرطوب کردن آن ها و استفاده از کرم های ضد حساسیت بهترین درمانی است که می شود برای آن ها استفاده کرد.
جهت مطالعه : قیمت دستگاه لیزر الکساندرایت
افراد می توانند با استفاده از یک تیغ جدید و تمیز نگه داشتن زیر بغل و عاری از باکتری از عفونت مجدد جلوگیری کنند. اصلاح در جهت رشد مو می تواند به جلوگیری از فولیکولیت کمک کند. به غیر از باکتری، علل دیگری نیز برای فولیکولیت وجود دارد که ممکن است برای تشخیص به ارزیابی بیشتر توسط متخصص پوست نیاز داشته باشد.
دلایل ایجاد فولیکولیت برای هر فرد میتواند متفاوت باشد اما اغلب شامل استرس، رژیم غذایی و سایر عوامل سبک زندگی می شود. اما در کل عواملی مانند استفاده از وان آب گرم،تراشیدن یا کندن موها و اپیلاسیون خطر ابتلا به فولیکولیت را در افراد افزایش دهند.
نویسنده : دکتر میلاد فریدونی