عوارض بوتاکس در بارداری و شیردهی
بوتاکس یک داروی تزریقی است که در واقع از سم خالص شده بوتولینوم نوع A ساخته شده. این سم به طور موقت (3 تا 6 ماه) مانع از اتصال انتقال دهندههای عصبی به عضلات میشود و عضلات را فلج میکند
به ندرت اتفاق میافتد که بوتاکس صورت یا به طور کلی بوتاکس موضعی باعث به وجود آمدن مشکلات سیستمیک (درگیری کل بدن) شود اما تحقیقاتی وجود دارد که نشان میدهد که گاهی پروتئینهای این سم میتواند از مسیر اعصاب حرکت کند و به مناطق که مد نظر ما نیست آسیب برساند.چه در بارداری و چه در غیر از آن در صورت به وجود آمدن این علائم بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید:
تعدادی از این عوارض مثل سردرد و تهوع خفیف گذرا هستند و جای نگرانی برای آنها وجود ندارد. این در حالی است که پزشک تزریق کننده بوتاکس نیز به شما هشدار های لازم را میدهد.
این عوارض به طور کامل در مقاله عوارض بوتاکس صورت به تفضیل توضیح داده شده.
- بثورات (قرمزی)، جوش یا خارش پوست زیاد از حد در محل تزریق
- التهاب، درد، قرمزی، تورم و خونریزی در محل تزریق
- مشکل در بلع، تنفس یا صحبت کردن
- حالت تهوع، درد معده و اسهال
- فلج عضلانی ناخواسته یا ضعف عضلانی
- افتادگی پلک
- سرگیجه یا احساس ضعف بیش از حد
- دید دوتایی یا تاری
- افزایش یا کاهش تولید بزاق یا تعریق
- سردرد خیلی شدید
- گلو درد ( به خاطر آسیب به اعصاب ناحیه گردن در تزریق بوتاکس برای از بین بردن چروک گردن )
- عفونت مجاری ادراری ( در مواردی که از بوتاکس برای درمان بیاختیاری ادرار استفاده میشود )
بوتاکس برای چه مواردی استفاده میشود؟
بوتاکس در عرصه پزشکی کاربردهای بسیاری دارد اما بانوان باردار همواره نگرانی هایی بابت جنین خود هنگام درمان با بوتاکس داشته و دارند اما پیش از آن که به عوارض بوتاکس صورت در بارداری بپردازیم بهتر است بدانیم به طور کلی بوتاکس در چه مواردی استفاده میشود.
شرایط بسیاری وجود دارد که سم بوتولینوم میتواند درمان کننده باشد به عنوان مثال:
- تمام استفاده بوتاکس در زیبایی
- بعضی سردردهای شدید میگرنی
- درمان تعریق بیش از حد کف دستها یا زیر بغل
- بعضی بی اختیاریهای ادرار
- اسپاسم (گرفتی و انقباض شدید عضلات) در گردن و شانه
- برخی مشکلات مری در سیستم گوارشی
- و...
نحوه عملکرد بوتاکس چگونه است ؟
پروتئینهای نوروتوکسیک بوتاکس بعد از تزریق با مسدود کردن انتقال دهندههای عصبی استیل کولین به طور موقت از رسیدن پیام به سلولهای عضلانی و ترشح کننده غدد (در موارد استفاده در تعریق بیش از حد) جلوگیری میکنند و مانع ازانقباض عضلات یا ترشح سلولهای ترشح کننده غدد میشوند.
زمانی که انقباض سلولی مختل شود دیگر امکان به وجود آمدن چین و چروک وجود ندارد و به این صورت چین و چروک و خطوط ریز پنجه کلاغی کنار جشم کم کم محو میشوند.
خبر خوب در این فرایند این است که تنها چند ساعت یا حداکثر چند روز نیاز است تا سم بوتاکس اثر خود را بگذارد و این اثر موضعی است کل بدن را درگیر نمی-کند (سیستمیک نیست).
بسته به ناحیه تزریق شده و مقدار تزریق و برند محصول مصرفی این سم از 3 تا 6 ماه اثرات خود را میگذارد.
عوارض بوتاکس صورت در بارداری چیست؟
همانطور که گفته شد تزریق بوتاکس صرفا اثرات موضعی دارد و تاکنون گزارش مبنی بر انتقال سم بودتاکس از مادر به جنین گزارش نشده است. به علاوه در راستای عوارض بوتاکس در دوران شیردهی برای بچه برخی تحقیقات نشان میدهد که پروتئین های تشکیل دهنده این سم برای عبور از جفت و ورود به بدن جنین بیش از حد بزرگ هستند و به جنین آسیبی نمیرسد اما باز هم توصیه می-شود که زنان باردار و شیرده از استفاده از بوتاکس خودداری کنند.
اما تزریق بوتاکس در دوزهای بالا برای افرادی که خصوصا به این مواد شمیایی حساسیت داشته باشند میتواند خطراتی را به دنبال داشه باشد. در موارد تزریق دوزهای بالا فرد مسموم میشود (بیماری بوتولیسم) که از اثرات کوچک تا اثرات تهدید کننده زندگی نیز میتواند در گستره عوارض این مسمومیت باشد.
غذایی که به طور معمول امکان وجود سم بوتولینوم در آنها وجود دارد کدامند؟
در بحث عوارض بوتاکس صورت در بارداری بهتر است به طور کلی مواردی را بیان کنیم که امکان دارد حاوی سم بوتاکس باشد. اهمیت این موضوع در آن است که در صورت بارداری یا در شیردهی با احتیاط بیشتری این مواد غذایی را مصرف کنیم. به علاوه توصیه میشود ازاستفاده نوزادان نیز به خاطر آسیب پذیرتر بودنشان نسبت به مسمویت با سم بوتولینوم بدون حضور والدین جلوگیری کنیم.
مواد غذایی رایجی که احتمال دارد غلظت سم بوتولینوم در آنها زیاد شود:
- تن ماهی
- عسل
- میوه ها و سبزیجات کنسرو شده
- غذا برای مدت طولانی گرم نگه داشته شود یا در یخچال بماند
- سیب زمینی پخته بسته بندی شده
- سیر بسته بندی شده (کنسرو شده)
- ماهی و گوشت تخمیر شده
زخم های عفونی زخمهای عفونی نیز امکان بیشتر شدن غلظت بوتولینوم در آنها بیشتر میشود.