لایه برداری پوست چیست
پیلینگ یا لایه برداری پوست خصوصا پوست صورت به خاطر عوارض کم و بازخورد بسیار مطلوب امروزه یکی از محبوبترین روشهای ترمیم و جوانتر شدن پوست شده است.
پیش از آنکه راجع به لایه برداری و اگزوفولیت مطلبی ارائه کنیم بهتر است ابتدا کمی لایه اپی درم را دقیقتر بررسی کنیم.
آشنایی با لایه اپی درم
لایه اپی درم بیرونیترین لایه پوست است که خود از چندین لایه تشکیل شده و علاوه بر این که مانع از هدر رفتن آب بدن میشود فرایندهای دیگری در آن به طور همزمان انجام میشود که یکی از آنها کراتینه شدن است (Keratinization) است و دیگری دسکواماسیون (desquamation) است. اولی باعث میشود که تعداد لایههای شاخی بیشتر شده و دومی لایه برداری میکند. این دو فرایند با سرعت برابر با هم انجام میشود و اگر سرعت یکی به هر دلیلی بیشتر شود مثل پوسته ریزی سرعت فرایند دیگر نیز بیشتر میشود.
لایه برداری در حقیقت با جدا کردن سلولهای پیر یا مرده سطحی پوست باعث میشود تا باکتریهای بیهوازیهای زیر پوست (مثل P.acne ) از بین بروند، رنگدانههای عمیق به سطح بیایند و به مروز زمان از پوست حذف شوند و تعدادی مورد دیگر که در ادامه دقیقتر به آن میپردازیم.
لایه برداری چیست؟
لایه برداری آسیب کنترل شدهای که به پوست وارد میشود و بعد از آن پوست وارد پروسه ترمیم میشود در نهایت پوست جوانتر، شادابتر میشود و ضایعات پوستی مثل (آکنه، پیگمانتاسیون، لک و ...) کمتر میشود.
مکانیسم لایه برداری پوست چیست؟
لایه برداری شیمیایی برای ایجاد آسیب در عمق خاص پوست با هدف تحریک رشد پوست جدید و بهبود بافت و ظاهر سطح استفاده می شود. اثر لایه بردار لایه برداری شیمیایی باعث تحریک رشد اپیدرمی جدید،و کلاژن با ملانین با توزیع یکنواختتر می شود. به طور خلاصه این آسیب کنترل شده باعث موارد زیر میشود:
- تحریک رشد اپی درم (Keratinization)
- درمان اختلالات رنگدانهای (dispigmentation)
- ایجاد واکنش التهابی و به تبع آن افزایش کلاژن سازی پوست
انواع لایه برداری کدام است ؟
لایه برداری به دو دسته کلی شیمیایی و فیزیکی تقسیم میشود. که در این مقاله صرفا به نوع شیمیایی آن میپردازیم.
لایه برداری شیمیایی در سطوح مختلفی از پوست انجام میگیرد که در منابع مختلف تقسیم بندیهای جداگونهای برای آن در نظر گرفته شده و در این مقاله لایه برداری شیمیایی را بسته به میزان لایههای درگیر شونده به چهار بخش تقسیم میکنیم.
- خیلی سطحی
- سطحی
- متوسط
- عمیق
لایه بردارهای شیمیایی کدامند ؟
لایه برداری شیمیای با از شکستن پیوندهای پروتئینی و از بین بردن اتصالات بین سلولهای لایه شاخی به تسهیل و تسریع جداشدن این سلولها از سطح پوست میشوند.
لایه بردارهای شیمیایی به چند دسته تقسیم میشوند:
- هیدروکسی اسیدها (لینک به مقاله هیدروکسی اسیدها)
- رتینول
- سایر آنزیمها
-
- هیدروکسی اسیدها:
هیدورکسی اسیدها موارد شیمیایی هستند که به چند گروه α، β و ... تقسیم میشوند. گروه هیدروکسیل در زنجیره کربنی این مواد نام این هیدروکسی اسیدها را مشخص میکند. این مواد اتصالات سلولهای شاخی را از بین میبرند و پوسته ریزی را راحتتر میکنند. یک نکته خوب در مورد هیدروکسی اسیدها این است که در همه انواع از ژل تا محصول با پایه روغن برای انواع پوستها وجود دارد.
آلفاهیدروکسی اسیدها (AHA):
مهمترین نکته راجع به AHA این است که اثرات آن صرفا در سطح اپی درم است و حتی با غلظتهای بالا هم عمق کمی را میتواند تحت تاثیر قرار دهد. این اسید در دوزهای پایین خاصیت مرطوب کنندکی نیز دارد (حتی بیشتر از مرطوب کنندههای معمولی).
انواع متفاوتی از AHA وجود دارد مثل موارد که اسید گلیکولیک بیشترین کاربرد را در کلینیکهای زیبایی دارد.
اسید گلیکولیک: اسید نیشکر
اسید لاکتیک: اسید لبنیات
و...
فواید و کاربردهای آن شامل:
-
- لایه برداری: گلیکولیک اسید نیمه خنثی شده با pH 2.5, 3, 3.5 برای لایه برداری پوست بسیار مناسب است
- رطوبت رسانی: AHA با جذب آب به خود علاوه بر اثر مرطوب کنندگی باعث ایجاد تورم در پوست نیز میشود. این تورم باعث کاهش خطوط و چین و چروک ظریف پوستی میشود.
- اثرات ضد پیری: با افزایش کلاژن، الاستین و هیالورونیک اسیدها باعث کاهش چین و چروک و جوانتر شدن پوست میشود.
- اثرات ضد آکنه: همانطور که گفته شد با اثرات لایه برداری و از بین بردن سلولهای مرده سطح پوست مانع از تجمع باکتری acne در سطح پوست میشود.
بتاهیدروکسی اسید (BHA):
این اسید بر خلاف AHA به چربی علاقه مند است و منطقی است که به فولیکولها و غدد سباسه نفوذ کند و خاصیت آن بیشتر از بین بردن جوشهای زیر پوستی (کومدولیتیک) است.
به طول خلاصه کاربردهای BHA عبارتند از:
-
- کنترل کننده ترشحات سبوم: به خاطر اثرات لیپوفیلی
- کومدولیتیک: به خاطر اثرات لایه برداری و از بین بردن سلولهای مرده مانع از تجمع باکتری میشود.
- مناسب برای پوست ملتهب: اثرات ضد التهابی و کاهش اثرات تحریکی نسبت به AHA این ماده را برای پوست آکنه دار و حساس مناسب کرده.
پلی هیدروکسی اسیدها (PHA):
این اسیدها نیز اثراتی مشابه AHA دارند اما به خاطر حجم مولکولی بالا امکان نفوذ به لایههای زیرین پوست را ندارند. به خاطر اثرات بسیار کنترل شده و سطحی که PHA دارد مناسبترین انتخاب برای پوستهای خیلی خشک و حساس و قسمت دور چشم بسیار مناسب است.
-
- رتینوئیدها:
این مواد از مشتقات ویتامین A هستند و در کاهش آسیبهای پوست مثل لکههای پیری (age spot) و چین و چروک ناشی از آفتاب و درمان آکنه کاربرد دارد. رتینوئیدها انواع مختلفی دارند مثل رتینول، ترتینوئین، آداپالن و... . علاوه بر این اثرات این مشتقات ویتامین A تحریک تولید کلاژن و الاستین را نیز انجام میدهد که اثرات جوانسازی نیز بر پوست دارد.
یکی از عمده مشکلات این ماده عوارض آن است که شامل قرمزی و سوزش پوست میشود. پوسته ریزی و احساس خشکی از دیگر عوارض این ماده است و توصیه میشود که در صورت بروز علائم حتما از مواد مرطوب کننده استفاده شود.
-
- آنزیمها:
آنزیمهایی مثل papain و موارد مشابه آن زمانی استفاده میشود که پوست فرد بسیار حساس باشد یا بخواهیم خیلی متمرکز روی پوست دور چشم و دور لب لایه برداری را انجام دهیم. این مواد تقریبا عوارضی برای پوست نداشته و به صورت ماسکهایی برای استفاده صورت در بازار یافت میشوند.
نحوه مصرف صحیح لایه بردارهای پوست:
اولین کار تست پوستی لایه بردار است که روی قسمتی از پوست ساعد یا بازو امتحان شود و اگر عوارضی نداشت برای لایه برداری صورت استفاده شود. لایه برداری بهتر است روی پوست تمیز انجام شود و اگر از موادی مثل رتینوئیدها استفاده میشود بهتر است در شب لایه برداری پوست انجام شود.
- در مواردی که فرد پوست چرب و مستعد آکنه دارد بهتر است لایه برداری با BHA انجام شود.
- اگر تصمیم بر ترمیم پوست ناحیه دور چشم را داریم یا لایه برداری برای پوست حساس انجام میدهیم بهتر است از PHA استفاده شود.
- استفاده از AHA در مواردی استفاده میشود که نیاز به افزایش قوام پوست باشد یا درمان لکههای ناشی از آفتاب.
عوارض این دسته از لایه بردارها شامل تحریک، قرمزی، و سوزش پوست است که اگر شدت این علائم زیاد باشد باید غلظت مواد را کمتر کرد و یا تعداد دفعات لایه برداری را محدود کرد.